Hangat!!

Monday, 26 September 2011

SURAT! SURAT! SURAT LAGI UNTUK CIK PETI SURAT LAGI !!!!!

Waw!! Semalam sibuk jer Cik Peti Surat menghuraikan isu ' GADIS MELAYU MULA HILANG CIRI-CIRI KETIMURAN'. Apa-apa nak dikomen pasal isu itu,komen jer pada page sebelum ni yer..

Jadi, hari ini Cik Peti Surat terima satu lagi surat  tetapi tidak bernama. Agak misteri juga surat ni...wuhuhu...
Nak dijadikan cerita,dalam surat ni si pengirim menceritakan tentang kebimbangan dia tentang ' MASALAH PEMBUANGAN BAYI'. 
Agak panas juga topik kita kali ini dan agak related dengan topik yang sebelumnya..
Isu pembuangan bayi ini bukan sesuatu perkara yang asing dalam komuniti kita sekarang. Gejala pembuangan bayi ini berlaku apabila pasangan yang TIDAK IKATAN YANG SAH melakukan persetubuhan HARAM sehingga menyebabkan pasangannya mengandung anak luar nikah. Untuk mengelakkan maruah diri terutamanya serta keluarga daripada tercemar ,ada yang bertindak lebih daripada seekor binatang.Sedangkan binatang yang tidak mempunyai akal dan perasaan lagi mengetahui ERTI KASIH SAYANG dan BELAS KASIHAN terhadap anak-anaknya. Kenapa kita yang bergelar makhluk ALLAH yang paling istimewa yang dikurniakan AKAL FIKIRAN dan juga IMAN sanggup melakukan perkara keji sebegini??? Jika kita bersikap seperti ini berterusan,tidak ada beza antara kita dengan binatang?? Betul tak???? Dibawah merupakan salah satu artikel yang berkaitan dengan topik diambil daripada Berita Harian pada tahun 2010. Jom kita baca.....


Takut, malu punca remaja buang bayi – 2010/07/02

KUALA LUMPUR: Sebilangan besar individu yang terbabit dengan kes pembuangan bayi dikesan berusia antara 18 hingga 25 tahun mengikut statistik bermula 2004 hingga 2009 yang dikeluarkan Polis Diraja Malaysia(PDRM).
Timbalan Menteri Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat, Senator Heng Saei Kie berkata, sebanyak 20 kes dikesan PDRM membabitkan individu berusia bawah 18 tahun dan sebanyak 33 kes buang bayi dicatatkan individu berumur 25 tahun ke atas, manakala 403 individu gagal dikesan peringkat umur mereka.
Katanya, berdasarkan kajian yang dilakukan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), status bayi luar nikah menjadi faktor utama bayi dibuang.
Katanya, berdasarkan kajian yang dilakukan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), status bayi luar nikah menjadi faktor utama bayi dibuang.
“Faktor lain yang turut dikenal pasti adalah kerana perasaan takut dan malu oleh remaja dan wanita yang hamil luar nikah kerana tidak mendapat sokongan keluarga dan masyarakat mengenai kehamilan mereka.
“Pembuangan bayi juga disebabkan kurang pendidikan agama dan nilai murni serta tiada pengetahuan mengenai khidmat bantuan sosial yang disediakan agensi kerajaan serta badan bukan kerajaan (NGO),” katanya.
Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, berkata usaha menangani gejala sosial golongan muda ketika ini perlu diteliti bagi mencari penyelesaian terbaik untuk mengelak kes itu daripada berleluasa. Sebagai contoh, katanya, cadangan menguatkuasakan larangan remaja bawah umur 18 tahun keluar rumah selepas jam 12 malam, perlu dibincangkan dengan mendalam kerana ia membabitkan hak kebebasan individu.
“Tidak salah jika remaja keluar lewat malam bersama keluarga tetapi jika keluar bersendirian atau bersama kawan, tidak bermakna mereka membuat perkara tidak elok,” katanya.

Sukar untuk kita tentukan pihak yang bersalah dalam masalah pembuangan bayi ini ( yang pasti bayi yang dikandung TAK BERSALAH yer...) ,kerana setiap pihak memainkan peranan sendiri untuk mencegah perkara ini daripada berlaku. Baik ibu bapa mahupun remaja itu sendiri terutamanya,mereka harus memikirkan impak perbuatan ini terhadap mereka. Mungkin di dunia ini mereka boleh terlepas daripada hukuman TETAPI ! WAJIB diingatkan ( takde harus,sunat , makruh lagi daa) kita manusia tidak akan terlepas dengan perhitungan dan azab di akhirat kelak. Anak yang tidak berdosa dibuang begitu sahaja seperti sampah pasti akan menuntut haknya terhadap anda disana kelak. INGAT tu yer !!! Kat sini juga Cik Peti Surat nak berkongsi link yang kawan Cik Peti Surat bagi.Sama-sama kita hayati dalam berhibur...
Bermula dgn sekadar mengurat
Lalu bertemu di satu tempat
Maka tangan pun mula melorat
Lawan peluk tak kurang hebat

... Bila peluk sama rapat
Nafas pun tersekat-sekat
Baju sendat turut terangkat
Gunung berluruh turut d’pnjat

Tinggi rendah,bacaan disukat
Jarum meter bepusing ligat
Lubang kosong mula tersumbat
Habis longgar dlunya ketat

Ular sakti menikam tepat
Bisa terpancut kononnya ubat
Ubat cinta tak pernah tergugat

9 bulan perut sarat
Dulu kosong skrg berat
Bila d’tnya kata terjerat
Time kangkang kononnya nikmat
Cepat lah abg cepat lah cepat

Pikir dunia tak ingat akhirat
Dapat baby di buang merempat
Masalah selesai kononnye selamat
Buat dulu pastu taubat

Tapi skrg sudah terlambat
Segala amalan di hitung di catat
Tunggu lah masa tunggu lah saat
Di akhirat kelak HANG TAKKAN SELAMATTT.


SO,kalau korang ada pendapat tersendiri tentang isu ini,jangan segan2 yer untuk keluarkan komen anda..Cik Peti Surat sedia menunggu...

No comments:

Post a Comment